Skalica

Tlačová správa Mesta Skalica, 17.1.2020

Voľby zo zahraničia a demografický vývoj za rok 2019

29. februára sa uskutočnia voľby do Národnej rady Slovenskej republiky. Do 10. januára mohli požiadať o možnosť voliť poštou zo zahraničia Slováci žijúci v zahraničí. Využilo to vyše 86 tisíc ľudí, čo je podstatne viac, ako tomu bolo pred štyrmi rokmi.

Aj Mestský úrad v Skalici zaznamenal tento druh žiadostí - konkrétne do spomínaného dátumu prišlo 102 žiadostí z 19 krajín sveta. Najviac ich bolo z Českej republiky, Nemecka, Veľkej Británie, Spojených štátov amerických a Írska. Prevažná väčšina bola z európskych krajín, ale aj mimo nej, napr. z Číny, Austrálie, Nového Zélandu, Thajska či Kanady. Pre porovnanie - o možnosť hlasovania zo zahraničia v parlamentných voľbách pred štyrmi rokmi skalický mestský úrad požiadalo  25 ľudí.

Z údajov skalickej matriky máme aj informácie o demografickom vývoji v meste za rok 2019. K 31. decembru 2019 mala Skalica 15.473 obyvateľov. Počas roka sa narodilo 140 detí (z toho 72 dievčat), zomrelo 121 občanov (56 žien, 65 mužov), prisťahovalo sa 259 a odsťahovalo 221 ľudí. V priebehu roka sa uskutočnilo 121 sobášov. Celkový prírastok oproti roku 2019 bol 23 občanov. A napokon ktoré mená u narodených detí boli najfrekventovanejšie? U dievčat Ema (14), Sofia (13), Nina (12), Natália (11), Viktória (9) a u chlapcov Jakub (13), Dávid (12), Dominik a Oliver (11), Samuel (10), Michal, Peter, Tomáš, Sebastián a Tobias (9).

Dátum vloženia: 17. 1. 2020 22:18
Dátum poslednej aktualizácie: 17. 1. 2020 22:19
Autor:

rozšírené vyhľadávanie

MESTSKÝ ÚRAD

• Námestie slobody 145/10
    909 01 Skalica
    Slovenská republika
    +421 34 6903 105

Úradné hodiny - klientske centrum (podateľňa, pokladňa, matrika, evidencia obyvateľstva, overovanie):
Pondelok 8:00-11:30  12:30-15:00
Utorok      8:00-11:30  12:30-15:00